Eusja i forskningsbyn Grenoble: Röntgenstrålar analyserar fossil och virus

Bilden visar röntgentomografi av två småreptiler som omkom i en jordhåla för 250 miljoner år sedan.

”En dag för ungefär 250 miljoner år sedan, i skarven mellan erorna perm och trias, drabbades jorden av en enorm naturkatastrof. 90 procent av alla landlevande arter dog ut. Kanske var det en asteroid som slog ner och orsakade massdöden. De överlevande däggdjursliknande reptilerna grävde ner sig i jordhålor för att skydda sig bäst de kunde.”

Så inleds Kaianders Semplers artikel i Ny Teknik, baserad på Eusjas studiebesök i den internationella forskningsparken i Grenoble, vid vilket han och Erik Mellgren, också från SMVJ:s styrelse, deltog i oktober. Men hjälp av röntgenstrålar och neutroner kan forskarna  här analysera allt från urgamla fossil till influensavirus. Läs den spännande fortsättningen på Ny Teknik.