Studiebesök på IRFU, Institutet för rymdfysik i Uppsala, tisdag 10 september

Välkommen att följa med på ett studiebesök på IRFU, Institutet för rymdfysik i Uppsala, tisdag 10 september klockan 17-19.

Vi får möta forskare som, i korta föredrag, berättar om institutets medverkan i flera av den europeiska rymdstyrelsen ESA:s stora projekt och vad de hoppas uppnå med denna forskning.

Vi får också göra en rundvandring i institutets laboratorium.

Så här ser programmet ut:

1 Kort-kort introduktion om Institutet för rymdfysik, IRFU.

2 Info om Cassini- och Juice-projekten för att utforska jätteplaneterna Saturnus och Jupiter och några av deras isiga månar.

3 Vad är rymdväder och hur mäter man det?

4 Solar orbiter, en obemannad europeisk rymdsond för undersökning av solen och solvinden med planerad uppsändning i februari 2020 och som på närmare håll än någonsin tidigare ska studera solens ”atmosfär”.

5 BepiColombo för att utforska solsystemets minsta planet Merkurius.

6 Rosetta och Comet interceptor, för att undersöka kometer och, kanske, objekt från andra solsystem än vårt eget.

7 Rundvandring i elektroniklabbet, där elektronik för Juice-expeditionen till Jupiter, med start 2022, nu håller på att sättas ihop och testas.

Det kan finnas många uppslag här till både raka nyheter och reportage, både direkt och för lång tid framåt.

 

Medverkande forskare är

Mats André, Jan-Erik Wahlund, Emilia Jordanova, Yuri Khotyaintse, Michiko Morooka, Anders Eriksson, Jan Bergman och Sara Gomis.

 

Efter besöket har vi en gemensam, subskriberad middag för de medlemmar och forskare som så önskar (var och en står själv för kostnaden).

 

Antalet platser är begränsat.

Du som inte har anmält dig till studiebesöket bör göra det så snart som möjligt. Anmäl dig till anna.norberg@telia.com eller tom.engstrom@telia.com

 

Ange också, när du anmäler dig, hur du tänker ta dig till IRFU vid Ångtrömlaboratoriet i Uppsala. Kommer du att ta dig dit på egen hand eller vill du att vi försöker samordna resandet med andra medlemmar? Ge förslag.

 

Information om var IRFU är beläget och hur man tar sig dit finns på

https://irfu.se/information_for_visitors.htm