I hälsans tecken bland alptopparna

GasteinI början av oktober hölls det årliga European Health Forum Gastein i den lilla österrikiska byn Bad Gastein. Här samlades hälsoministrar, EU-byråkrater, forskare, läkare, läkemedelsindustrirepresentanter och journalister för tre dagars debatter, föredrag och gruppdiskussioner om hur de europeiska hälsoproblemen kan lösas.

Årets tema var det något svårtydda ” A healthy dose of disruption” som kanske kunde uttolkas som nya sätt att sluta med uttjänta modeller och hitta friska lösningar på hälsoproblemen.

Gastein3De europeiska hälso- och sjukvårdssystemen har en hel del utmaningar, som ojämlikheten i tillgång till vård och kostnader för nya behandlingar. Bland seminarieämnena fanns europeiska förslag på hur man ska komma tillrätta med fetman, med cannabisen och med cancern. Problemen med för lite sjukvårdspersonal, vaccinskepsis, och läkemedelstillgång fanns också på programmet. EUs avgående hälsokommissionär, den engagerade Vytenis Andriukaitis höll en välbesökt presskonferens.

Journalistisk nytta?

Konferenser av det här slaget är ju ganska ovanliga – det verkar som om det är en mötesplats där politiker, EU-folk och industri träffas lite informellt. Men också ett diskussionsforum där kvalificerade forskare kan lägga fram nya rön, jämsides med frivilligorganisationers och eldsjälars krav och lösningar.

Gastein4Med den ganska brokiga skaran deltagare från olika håll i Europa finns chans till en hel del oväntade och givande möten, och även om man kanske inte kommer hem med färdiga reportage i datorn, så är det berikande också för journalister. Det finns många uppslag och ämnen som kan intressera en svensk publik, och europeisk hälsopolitik är ju inte direkt överbevakat i svenska medier. Dagliga presskonferenser gav utrymme för frågor som inte ställts tidigare liksom för den som ville ha enskilda intervjuer. Tröttnade man på programmet kunde man ta kortare turer upp i bergen med linbana eller minibuss, eller en simtur i den utmärkta badanläggningen med flera pooler både ute och inne.

Gastein2Mötet hålls varje höst och eftersom SMVJ är medlem i EUSJA kan man ansöka om en av de platser som organisationen har tillgång till där konferensavgift, måltider och hotell är betalt. Resan får man stå för själv.

Anna Larsson, EUSJA-representant för SMVJ