SMVJ-möte 12 nov: Synkrotronljus över de äldsta ryggradsdjuren

Romundina reconstrs

Synkrotronmodell av skallen av den 415 miljoner år gamla pansarhajen Romundina, från en artikel i Nature i våras (Dupret et al. 2014: Nature 507, 500-503).

Välkomna till ett spännande möte med Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi i Uppsala, som ser rakt igenom stenblock med hjälp av synkrotronljus när han studerar fossil av de äldsta ryggradsdjuren och använder den starka röntgenstrålning som sänds ut från vissa partikelacceleratorer.

Överst i bilden ser man ett foto av skallen, i mitten en ytmodell från synkrotronscannen (med rekonstruerad näskapsel) och nederst en version där ytan gjorts halvgenomskinlig för att visa fram hjärnhålan (guldgul) och innerörat (blågrönt) som finns inuti. Skallen är knappt 2 cm lång.

För några år sedan var enda sättet att undersöka det inre av fossil att slipa sig igenom skikt för skikt – något som innebar att de samtidigt förstördes. Med den nya tekniken får man en noggrannare bild av skelettet men också av hur muskler och andra mjukdelar en gång sett ut, samtidigt som fossilen inte skadas. I Sverige byggs just nu för fullt på den nya synkrotronljuskällan MAX IV i Lund. Per Ahlberg har dock använt ljus från den stora europeiska synkrotronljuskällan ESRF i Geneve.

Mer om den skrev Kaianders Sempler i Ny Teknik i fjol.

Grenoble1344

Per Ahlberg hälsar att han gjort sina experiment vid strålrör ID19 vid ESRF som ligger ungefär där man ser den lilla parkeringen med de två bilarna nedanför ordet ”Isère”.

Vi ses i Forskning och Framstegs lokaler, Drottninggatan 108 i Stockholm den 12 november kl. 18.00.

Föreningen bjuder på förtäring.

Anmäl dig senast den 10 november till styrelsen@smvj.se