Vulkanforskning och ny ordförande på årsmötet

smvjmöteSMVJs årsmöte 2017 hölls den 21 mars i Hartwickska huset. Ny ordförande blev Natalie von der Lehr, frilansande vetenskapsjournalist i Uppsala.
Protokollet hittar du inom kort här.

Efter möte och buffémingel föreläste vulkanforskaren
Steffi Burchardt, docent och universitetslektor i strukturgeologi vid Uppsala universitet.
Redan som liten blev Steffi Burchardt intresserad av vulkaner då hon såg filmen ”Resan till jordens mitt”. Idag forskar och föreläser hon om geovetenskap och vulkaner, som en av världens cirka 2000 vulkanexperter.
SMVJs medlemmar fick höra om var världens aktiva vulkaner finns – bland annat på Hawaii och italienska Stromboli – och varför vissa vulkaner är farligare och mer explosiva, såsom Etna och Vesuvius. Spännande förklaringar om hur magma kan transporteras i sprickor och orsaka utbrott långt ifrån vulkanen, och om varför just Island expanderar med 2 cm per år.
Steffi Burchardt är också aktiv inom Unga forskare och det blev en intressant diskussion om forskningens villkor och forskares samverkan med media. För nu pratar ingen längre om ”tredje uppgiften”, utan om just – samverkan.