Häng med föreningen till Berlin i höst

På årsmötet presenterade Kaianders Sempler ett förslag på en gemensam studieresa till Berlin. Efter omröstning bland er medlemmar har vi kommit fram till att tidpunkten blir:

13 – 15 oktober

Vi kommer att gå ut med inbjudan och möjlighet att anmäla sig efter sommaren.

Kaianders kan ordna med det praktiska. Vi räknar med att flygresan kostar ungefär 1500 kr och hotell 500 kr/natt. Därtill kommer kostnader för mat och lokaltransport.

Lite information om upplägget från Kaianders:

­Jag var nyligen i Berlin och talade med Dino Trescher, representant för Teli, den ena av de två tyska föreningarna för vetenskapsjournalistik. Han, och jag, tyckte att det vore en bra idé att en grupp från SMVJ reste till Berlin på en kort studieresa och passade på att ha ett möte med tyska vetenskapsjournalister. Vi skulle då kunna diskutera hur arbetsmarknaden ser ut för vetenskapsjournalistik i våra länder, hur journalistikens villkor har ändrats under senare tid och vad en förening för vetenskapsjournalister kan göra för sina medlemmar.

Mitt förslag är att SMVJ organiserar en kort Berlinresa, exempelvis fredag till söndag, där vi dels tittar på teknik och vetenskap i Berlin, dels träffar tyska vetenskapsjournalister (både från Teli och WPK, den andra organisationen) och diskuterar journalistikens villkor i våra länder, vad vi kan ha en förening till och umgås och lär känna varandra.

En sådan resa skulle inte behöva bli dyr. Flyg Stockholm-Berlin tor kostar en dryg tusenlapp och hotell runt 500:- per natt. Därtill kommer mat och kollektivtrafikresor.

Om intresse finns skulle jag kunna ordna det praktiska och organisera en liten rundtur i Berlin.

Exempelvis kan vi titta på Berlins U-bahn. Den första sträckan invigdes redan 1902. Faktum är att 70 U-bahnstationer utformades av den svenske arkitekten Alfred Grenander. Se artikel om detta i NyTeknik.

Vi kan också titta på resterna av den förhatliga Berlinmuren, besöka museer (Tekniska museet, Judiska museet, DDR-museet, Pergamonmuseet, Gedächtniskirche etc), åka upp i TV-tornet på Alexanderplatz eller äta lunch på Funkturm, besöka utomhusutställningen för gatlyktor i Tiergarten, kolla in vattenklockan Uhr der fliessenden Zeit i Europa-Zenter med mera. Samt dricka en del gott öl och ha trevligt.

Vi hoppas att många har lust och möjlighet att följa med!

Bästa hälsningar från SMVJ styrelse