SSF delar ut 40 miljoner kronor – Välkommen att träffa Sveriges framtida forskarelit

PRESSINBJUDAN. Välkommen på press-och näringslivslunch den 9 juni då stipendiaterna till den sjätte omgången av Ingvar Carlsson Award, ICA, presenteras av Malou von Sivers och tidigare statsministern Ingvar Carlsson. Genom forskningsprogrammet beviljas tolv unga forskare 4 miljoner kronor vardera.

ICA är ett program speciellt utformat för att locka unga, lovande forskare att återvända till Sverige och etablera en självständig och nyskapande forskningsverksamhet vid ett svenskt universitet. De är samtliga på s k postdok-nivå det vill säga de har disputerat och sedan bedrivit självständig forskning vid utländska universitet. Förutom forskningsbidraget får mottagarna ett personligt stipendium på 60 000 kr. De deltar också i ett särskilt ledarskapsutvecklingsprogram.

Vid lunchen intervjuar Malou von Sivers de tolv forskarna som tar emot sina utmärkelser senare under eftermiddagen hos Stiftelsen för Strategisk Forskning i Stockholm. Här finns chansen att träffa såväl stipendiaterna som Ingvar Carlsson som delar ut utmärkelserna. Det är också ett bra tillfälle att träffa SSF:s vd professor Lars Hultman.

Stipendiaterna täcker forskningsområden som sträcker sig från livsvetenskap till fysik och teknik. Det handlar om effektivare energianvändning, där ett fokuserar på trådlösa nätverk, och ett annat på energisnåla organiska lysdioder. Här finns algoritmer och verktyg för optimering av magnetröntgen MRI-bilder och ny teknik för masspektrometrisk analys av molekyler.

Flera projekt kretsar kring hur RNA (ribonukleinsyra) påverkar kroppen och olika sjukdomsförlopp. Ytterligare ett projekt fokuserar på att bättre förstå mekanismerna för hur hudcancer utvecklas, ett annat om att identifiera genetiska riskfaktorer för neuropsykiatriska sjukdomar. Förhoppningen är forskningen ska bidra till nya läkemedel och behandlingsmetoder.

Datum: 9 juni
Tid: 12.00-13.00, enklare lunch serveras från 11.45.
Plats: Stiftelsen för Strategisk forsknings kansli, World Trade Center, Kungsbron 1, hiss G, våning 7.
Anmäl dig till: info@stratresearch.se

Hjärtligt välkommen!

För mer information kontakta: Eva Regårdh, kommunikationschef, eva.regardh@stratresearch.se, 08-505 816 68